Kategorier
Fackligt-politiskt

Seko Västtåg lämnar remissvar på lagförslaget att inskränka strejkrätten

Med stöd i det uttalande mot inskränkningar i strejkrätten som Seko Västtågs årsmöte antog 2018 så beslutade styrelsen i tisdags att skicka in ett remissvar till arbetsmarknadsdepartementet på det lagförslag som presenterats. Nedan finns yttrandet i sin helhet;

Remissvar ang. Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister (Ds 2018:40)

Arbetsmarknadsdepartementet har begärt in remissyttranden över Ds 2018:40. Det här är Seko Klubb Västtågs yttrande.

Sammanfattning av ståndpunkten

Att förändra lagstiftningen kring fackföreningars rätt att ta till konfliktåtgärder är att riskera den svenska modellen. Regeringens lagförslag utsätter arbetsmarknaden för svåröverblickbara konsekvenser – för att komma till rätta med marginella företeelser som mycket väl kan lösas inom ramen för rådande lagstiftning och praxis på arbetsmarknaden. Sverige är ett av de länder i världen som har minst konfliktdagar per år. Alla internationella jämförelser visar att arbetsgivare i Sverige i långt mindre utsträckning än i andra länder behöver oroa sig för förlorade arbetsdagar till följd av fackliga konfliktåtgärder. Därför är den föreslagna lagstiftningen opåkallad, och riskerar att innebära kännbara försämringar av svenska arbetstagares möjligheter att organisera sig och agera fackligt.

Principiella invändningar mot lagförslaget

Ett genomgående tema i regeringens motivering är försäkringar om att ändringarna är av mycket begränsad betydelse, och med mycket begränsade konsekvenser. Lagändringen sägs inte innebära några större förändringar mot hur majoriteten av arbetsmarknadens parter i stort agerar i dag. Till viss del går förslaget ut på att förhållningssätt som tidigare har reglerats i huvudavtal mellan ett antal fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer imorgon upphöjs till lag, vilket motiverats med att samtliga parter på arbetsmarknaden ska omfattas av samma spelregler. Även om lagförslaget innebär större förändringar än så, finns det anledning att uppmärksamma skillnaden mellan att avtala om något, och att lagstifta.

Vi menar att det finns avgörande skillnader mellan att reglera arbetsmarknaden via huvudavtal respektive lagstiftning. Dessa skillnader förändrar på ett avgörande sätt arbetsgivarpartens incitament till att nå lösningar vid förhandlingsbordet.

För det första innebär lagförslaget och dess tillkomsthistoria ett uppbrott från det som har kännetecknat den svenska modellen – att arbetsmarknadens parter genom avtal och överenskommelser reglerar sina förhållanden utifrån rådande maktförhållanden. Regering och riksdag kliver nu in i en situation som hade kunnat lösas vid förhandlingsbordet och/eller via konfliktåtgärder. Därmed sätter de ett farligt exempel för framtiden. Det kommer att i större utsträckning än tidigare vara lockande för arbetsgivare och fackföreningar att, istället för att komma överens sinsemellan, använda lagstiftning som ett sätt att komma åt motparten när den politiska eller ekonomiska konjunkturen är gynnsam. Det riskerar att öppna för en ”pingpong-lagstiftning” med åtföljande oro på arbetsmarknaden, där arbetsgivare och fackliga organisationer inte vet hur lagen kommer att se ut efter nästa val.

I dag speglar kollektivavtalen de faktiska maktförhållanden som råder på olika delar av arbetsmarknaden. En ökad betydelse av lagstiftning och juridiska bedömningar riskerar att öka avståndet mellan å ena sidan lag och avtal, och å andra sidan det verkliga förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Med en kringskuren konflikträtt riskerar vi att få en situation där arbetstagare bedömer att kollektivavtalsförhandlingar är ett ineffektivt sätt att utnyttja gynnsamma lägen på arbetsmarknaden. Det skulle i sin tur både kunna leda till en minskad organisationsgrad (en viktig garant för den svenska modellen) och till ett ökat antal olovliga konflikter – att alltså öka snarare än minska antalet konfliktdagar.

För det andra har huvudavtalets reglering av konfliktvapnet alltid inneburit risken att avtalet sägs upp, och arbetsgivarna tvingas hantera en motpart med fri konflikträtt. Genom lagförslaget kommer arbetsgivaren att veta att en sådan upptrappning är omöjlig. Detta kommer att försvaga fackliga organisationers förhandlingsposition.

För det tredje innebär lagförslaget en allvarlig inskränkning i svenska arbetstagares föreningsfrihet. Förslaget försvårar drastiskt den fackliga kärnverksamheten för andra arbetstagarorganisationer än de som arbetsgivaren för tillfället har tecknat kollektivavtal med. Det kommer inte att spela någon roll om den kollektivavtalsbärande organisationen organiserar 99, 50 eller bara 10 procent av berörda arbetstagare. Vi delar i viss mån bedömningen att det är problematiskt när flera olika fackliga organisationer konkurrerar inom ett avtalsområde, men vi motsätter oss all statlig inblandning i frågan. En facklig organisations legitimitet ska inte avgöras i domstol, utan via förhandlingars och konfliktåtgärders effektivitet.

Mot bakgrund av dessa invändningar finner vi regeringens lagförslag oacceptabelt. Vi kräver att regeringen avstår från att presentera propositionen för Sveriges riksdag.

Med hälsning

Seko Klubb Västtåg 2019-01-22

Kategorier
Aktiviteter

Årsmöte 2019 + Valberedningen informerar

Kallelse till medlemmar i Seko Klubb Västtåg

Fredagen 22 februari håller Seko Västtåg årsmöte på Palace festvåning, vid Brunnsparken i centrala Göteborg. Årsmötet börjar 17.00 och pågår fram till 19.00.

Observera att årsmötet är strikt alkoholfritt.

Efter årsmötet bjuder Seko på middag. Lokalen är tillgänglig fram till midnatt, för de som vill fortsätta umgås så håller John Scotts öppet på entrévåningen fram till 03.00.

Egen dricka får ej medtagas utan köpes på plats till självkostnadspris.

Anmälan sker via listor på alla åkstationer. Sista anmälningsdag är torsdag 7 februari. Ange specialkost samt allergier på listan.
För medlemmar från åkstation Mariestad, Lidköping och Nässjö ersätter Seko kostnaden upp till 1.500 kr för hotellrum emot inlämnat kvitto.

Anmälan är bindande.

VARMT VÄLKOMNA!

Valberedning informerar

Känner du någon eller är du själv intresserad av att engagera dig fackligt? Skicka ett mail till valberedningen. Nominerar du någon så ska den tillfrågade vara tillfrågad.

Nomineringsstopp är den 3 februari

Som förtroendevald inom Seko kommer man att få utbildningar inom sitt uppdrag.

Valbara poster:

Ordförande

Styrelseledamot 6st

Suppleant 1 st.

Turlisteombud samtliga åksationer. 1st omb, lokf. G: 2st omb, lokf

Ordinarie revisor 1 st

Ersättare revisor 1st.

Sekoombud

Förslag skickas till valberedningen.

Sven Abrahamsson: Sven.Abrahamsson@sj.se 0700029585

Roger Patriksson: Roger.Patriksson@sj.se 0700029559

Kategorier
MBL

Information från MBL

Arbetsgivaren har enligt Medbestämmandelagen (MBL 19 §) informationsplikt till de fackliga organisationerna. Detta innebär rent praktiskt att vi regelbundet har möten där arbetsgivaren informerar oss om olika saker som händer i verksamheten och vi har möjlighet att komma med frågor och ta upp sådant som vi inte tycker fungerar. Här är några anteckningar från vårt senaste möte, 16/1, med det som vi bedömer som mest intressant för oss. Tanken är att vi framöver ska rapportera mer frekvent från dessa möten.

Vändstäd

Vändstäd kommer implementeras även på Lidköping och Mariestad, enligt samma villkor som  gäller sedan innan. Dvs ett vändstäd per tur i anslutning till eget tåg. Gäller från 1 mars (månadssläpp 15 feb).

Kroppsburen kamera

Allt material finns på plats och det väntar på juridisk dokumentation kopplat till GDPR. Ligger hos stab juridik på SJ AB som skall författa ett stabilt material. Det kommer finnas dekaler på tågen med info, samt kontaktväg för resenärer som har ytterligare frågor. Göteborg, Uddevalla och Falköping kommer få kameror först. Kamerorna kommer kopplas till specifika turer.

APT/Rapid

Arbetsgivaren ska framåt vara tydligare på APT om att syftet med samtalen om Rapid är ”att få vara med och tycka om ett material som inte är färdigt”.

Kategorier
Studier

Studieprogram 2019

Kära medlemmar, Seko Västs studieprogram för 2019 finns nu ute! I detta hittar ett stort antal kurser som behandlar allt från fackförbundens roll i samhället, feminism, jämställdhet och arbetsmiljö till studiecirklar om pension och temadagar för blivande föräldrar.

I år kan man även låta sig lockas av ett par nya rubriker som ”#metoo – fackliga och mänskliga rättigheter” och en föreläsning med ”El Choco”, ”Svensken i Bolivias mest ökända fängelse”!

Du har rätt till ledighet från jobbet och får ersättning från Seko vid deltagande.

Ta vara på denna unika möjlighet till kunskap, utbildning och garanterat trevliga sammankomster med fackliga kamrater. Varför inte prata ihop sig några kollegor emellan?

Kontakta Kicki för att anmäla er eller få mer information.

Medlemsprogram 2019