Kategorier
Arbetsmiljö

Skyddsombudsstopp på Västtågen

SKYDDSOMBUDSSTOPP FRÅN OCH MED 2020-05-06 KL 09.00

Skyddsorganisationen gjorde den 9 april en riskanalys med anledning av smittrisk Coronavirus och Covid-19 med fokus på tågvärdar tillsammans med arbetsgivaren. Där framkom ett antal höga och allvarliga risker som måste åtgärdas för att tågvärdar ska kunna arbeta säkert ombord.

Vi har tillsammans med arbetsgivaren försökt få fram en bra och säker arbetsrutin, främst gäller det att spärra platser på tåget för att skapa ett större säkerhetsavstånd mellan tågvärd och kund.

Skyddsorganisationen har lämnat in ett förslag med spärrade platser till arbetsgivaren och ställt ett krav på att alla tåg i SJ Götalandstågs område skall ha uppmärkta spärrade platser senast 2020-05-06 kl.09.00.

Om tåget inte har spärrade platser vid utsatt tid så träder skyddsombudsstoppet i kraft vilket då innebär att:

  • Tågvärden får inte gå/röra sig i tåget, utan får endast uppehålla sig vid bakersta dörrparet för avgångsprocedur och sedan vistas i bakhytt. Biljettmaskiner får ställas in före resenärer kliver ombord och efter att de klivit av tåget.

Var extra noga med att göra tydliga utrop. Det är av stor vikt att resenärer vet var de kan få tag i tågvärden vid akuta situationer. Ha gärna om möjligt hyttdörr öppen när du vistas i bakhytten.

Observera att detta är ett skyddsombudsstopp och måste följas.

Har du några frågor kontakta gärna något av dina skyddsombud.

Med vänliga hälsningar

Skyddsorganisationen SJ Götalandståg