Kategorier
Avtal och regler

Förhandlingar gällande semesterår och lokal i Mariestad

Vi hade två stycken förhandlingar med SJ Götalandståg 11/9. Nedan följer rapporter från dessa.

Semesterår

Arbetsgivaren vill skjuta på semesterår.
Idag ligger intjänandeår och semesterår från 1 jan-31 dec innevarande år. Arbetsgivaren vill ändra på detta så att intjänandeåret är 1 jan-31 dec, men semesteråret förskjuts till 1 april- 31 mars.
Enligt arbetsgivaren är vinsten att det är lättare för individen att förlägga semester till perioden jan-mars, med innevarande semesterårs dagar. Dvs, om du t.ex. säljer semesterveckor under sommaren 2018 så kan du förlägga den semestern februari 2019 med 2018 års semesterdagar. Så som det är i dag så måste innevarande semesterårs dagar förläggas inom året, förutom de 5 dagar man får spara.
Första året, 2019 om arbetsgivaren får bestämma, skulle utifrån det här scenariot vara ett övergångsår där man räknar semesteråret från 1 jan 2019- 31 mars 2020. Man får då alltså 5 kvartal där rätt semesterdagar ska administreras, först året 2020 skulle vi vara i fas. Enligt arbetsgivaren så skall sökningen fortfarande hanteras som tidigare med med besked i januari.

Detta innebär att vi i sådana fall måste ändra i vårt kollektivavtal.
För arbetsgivaren är det en stor vinst, då de har väldigt tight med att få ut dagar under hösten. Vi har däremot ställt oss emot för nu, eftersom vi tycker att det här borde kunna lösas administrativt. Frågan är om vi kan eller ska ställa oss bakom en lösning som vill få medlemmar att ta sin semester under vinterhalvåret?
Vi behöver diskutera det här brådskande, eftersom att nästa förhandlingstillfälle kommer att förläggas så snart som möjligt efter den 2 oktober.

Lokal i Mariestad

Förhandlingen gällde att arbetsgivaren vill få lokalen i Mariestad godkänd som en lokal för övernattning.

Vi har gått med på att man använder lokalen som en övernattningslokal efter ljudisolerande ombyggnad, iordningställande av ett övernattningsrum på plan 1, nya sängar köps in, rum utrustas med fåtölj och tv, effektiva mörkläggningsgardiner i sovrum, värmereflekterande lamellgardiner i panoramafönstet på plan 2 (för sommaren då det blir väldigt varmt) samt att det sätts in lås på dörrar i övernattningsrummen.

Vi har begärt en extra skrivning där det står att vi i SEKO anser att det inte är hotellstandard, då toalett inte finns i rummen.

Det skall också komma direktiv från arbetsgivaren kring att rum två vägg i vägg med övernattningsrummet på plan 2 enbart får användas dagtid, samt ett direktiv för hur man kan vistas i lokalen för att det skall vara trivsamt för både personal och de som sover för natten.