Kategorier
Avtalsrörelse

Lönerevision 2019

Årets lönerevision är klar och de nya lönerna presenteras nedan:

Tågvärdar

S87: 22 407:-

S88: 26 682:-

S89: 28 850:-

S80: 30 700:-

Timlön (GFL): 189,47:-

Lokförare

S97: 22 407 :-

S98: 31 139:-

S99: 33 157:-

S90: 38 070:-

Timlön (GFL): 232,08:-

OB

Enkel: 20,53:-

Kvalificerad: 45,85:-

Storhelg: 103,02:-

Lönen gäller från 1 maj och kommer betalas ut med retroaktivitet på junilönen.

Information om förhandlingarna

En lönerevision går i korthet till så att vi har ett centralt förhandlat löneutrymme (i år 2%, plus för Seko en låglönesatsning för löner under 25 043 kronor). Samtliga av våra medlemmars löner vid tillfället för revision räknas sedan ihop till en klumpsumma. 2% av denna klumpsumma utgör sedan potten som ska fördelas i de olika lönestegen. Vill man fördela mer än 2% i något steg så måste detta alltså finansieras med att pengarna hämtas någonstans ifrån, så länge inte arbetsgivaren är villig att skjuta till mer pengar.

Sekos målsättning i årets lönerevision har framförallt varit att inte halka efter i de lönesteg där det finns skillnader mellan oss och andra förbund. Vi har inte heller velat finansiera höjda lokförarlöner med att tågvärdarna får stå tillbaka. I så fall hade de pengarna fått skjutas till utöver potten. Detta var inte aktuellt i år. Förutom ovanstående målsättningar så har vi som vanligt velat lägga huvuddelen av potten i slutlönestegen. Eftersom vi har en kort lönetrappa så kommer man relativt snabbt upp i slutlön. Det är även i slutlönestegen de flesta av våra medlemmar ligger.

De individuella tilläggen höjs inte i år, förutom körlärartillägget som får en marginell höjning. Det tilläggen genererar till potten har istället lagts på grundlönerna.

Vi kan också säga att vi är mycket glada över att så många av våra nyanställda tågvärdar och lokförare har valt att gå med i Seko! Att man blir medlem hos oss redan under utbildningstiden gör att man från dag ett kan generera pengar till vår gemensamma pott. Vi hade flera nya medlemmar i år som bidrog till att vi kunde använda pengar från utbildningslöner, som man ändå bara ligger i ett par månader, för att ge oss bättre betalt när vi sedan går upp i lönestegen. Att Seko i senaste avtalsrörelsen fick igenom en låglönesatsning gör dessutom att utbildningslönerna generar ännu lite mer pengar till potten än de skulle gjort utan denna satsning. Detta kombinerat gjorde att vi kunde minska löneskillnaderna mot andra förbund på ett sätt som annars inte hade varit möjligt.

Utöver tarifflönerna har vi ett fåtal medlemmar med individuell lönesättning som vi också är med och förhandlar. Inför nästa år ska vi se över hur vi skulle kunna arbeta med i-lönerna och stötta dessa medlemmar bättre.

Vi vill också se en bättre lönekartläggning för att kunna förebygga och åtgärda eventuellt oskäliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Detta arbete hoppas vi kunna påbörja under hösten.