Kategorier
Turlistor och nycklar

MBL om sommarturer och höst i Borås

Vi hade den 10/6 MBL §11-förhandlingar gällande turlistor och scheman för sommarperioden samt hösten i Borås, som får stora förändringar på grund av avstängningarna.

I sedvanlig ordning är det ett stort antal banarbeten under sommaren vilket gör att turerna kommer se olika ut under olika perioder. Vecka 26-28 har vi avstängningar G-Snu, G-Gas samt att endast pendeltågen kommer gå G-A. Alingsåspendeln leds in till centralen via Kville och kommer bemannas med 2 förare P-G för att underlätta vändningen. V28 börjar Vänersborgstågen och vissa Älvängenpendlar gå in till G. Samtidigt startar ”sammanslagningen” av pendel- och regionaltåg på BJ-banan. V29 stängs Hr-Bs av och V 31 Bs-Vb. V32 återgår Vänersborgs/Aletrafiken till ordinarie upplägg och V33 är järnvägssommaren officiellt slut.

Vad gäller själva turerna så förhandlar vi grundplaneringen som utgår från V29:s turer. Flertalet av förändringarna som föreslogs av våra turlisteombud hade inarbetats i turerna och med detta godkände vi förslagen. Tur 9000 i Lidköping, som är en särskilt lång överliggningstur, ska planeras ut max en gång per person och vecka i långtiden om man inte kommer överens om något annat.

Vad det gäller hösten i Borås begärde vi att den förhandlingen skulle ajourneras i inväntan på att en arbetsbeskrivning på plattformstjänsterna ska tas fram och att en riskbedömning av arbetet ska ske. Vi hade dock konstruktiva diskussioner om lösningar för schemaläggningen och vi tror att vi kommer uppnå en bra lösning utifrån förutsättningarna. Vi återkommer med detaljerna när förhandlingarna är formellt avslutade. Informationen kommer i första hand via de lokala ombuden i Borås.