Kategorier
Turlistor och nycklar

Sommarturlistor + viktig info angående överliggning Töreboda

Idag 13/6 har avslutande förhandling hållits för sommarens turlistor. Arbetsgivaren har inarbetat flera av förslagen som våra lokala turlisteombud kommit med och vi tycker att helheten är helt ok. Man har försökt tillgodose önskemål i Göteborg om att variera åkningen, detta uppfylls kanske inte fullt ut då man av planeringsmässiga skäl inte vill behöva ändra för mycket i turerna vid de planerade banarbeten som kommer men i år är det främst Alingsåspendeln som berörs. På de flesta övriga orter är mycket likt tidigare somrar.

Rent allmänt påtalade vi på förra förhandlingen att det var olämpligt av arbetsgivaren att gå ut med information om skubb över sommaren innan förhandling hade skett. Arbetsgivaren tog till sig detta. Vi fastslår förvisso på höstens turlisteförhandlingar att de nycklar och turer då som förhandlas inte gäller över sommaren och att vissa anpassningar görs med fridagar m.m. enligt anmärkningarna på nycklarna men sedan ska ändå det exakta upplägget förhandlas separat. Vår grundhållning är att det bästa vore om det kunde göras fasta nycklar även över sommarperioden. Det ska dock också finnas förutsättningar för att nyckeln ska hålla i verkligheten. Vi inser också problematiken med banarbeten, personalsituation m.m.

Tyvärr har det också tornat upp moln på horisonten. Som vanligt kommer ordinarie överliggning i Töreboda (Prästgården) inte vara tillgänglig vissa perioder under sommaren och tidigare har man löst detta t.ex. med taxi till hotell i Mariestad. Frågan har nämnts i diverse möten under våren men man har då inte haft några direkta besked att ge utan vi har utgått från att man löser det på liknande sätt som tidigare. För någon månad sedan kom det istället plötsligt en lista där det låg bokningar av alternativa lokaler i Töreboda under denna period, dels i en stuga och dels i en lägenhet. I båda fallen handlar det om separata rum men man får dela på toalett/badrum. Detta sa vi direkt nej till eftersom kollektivavtalet säger att ”av arbetsgivaren tillhandahållet övernattningsrum ska vara av hotellstandard”, vilket enligt oss bl.a. innebär att var och en ska ha egen toalett och dusch på rummet. Trots det har man ändå valt att hålla fast vid dessa alternativ med start fr.o.m nästa vecka (18/6) vilket vi motsätter oss.

Det vi kan göra och också har gjort är att framföra att vi anser att detta innebär kollektivavtalsbrott.Tidigare har man anpassat en del överliggningar vi haft som inte uppfyllde dessa krav men nu verkar det plötsligt som att arbetsgivaren har ändrat uppfattning och inte är eniga med oss längre om hur ”hotellstandard” ska tolkas? Väljer arbetsgivaren då att gå vidare med detta trots vår invändning kommer vi få driva det som en tvist. Detta kan innebära att arbetsgivaren får betala skadestånd till både klubben och de drabbade medlemmarna.

Skyddet har inte heller varit inkopplade i detta och varken riskanalys eller skyddsrond har gjorts. Vi har en dialog med skyddsombud som nu också tittar på frågan.

Vi tror att många kan uppleva den här situationen olustig. Alla är vi olika och har olika behov av personlig integritet, och man kan också ha bättre eller sämre relationer kollegor emellan. Detta måste arbetsgivaren respektera och ta hänsyn till och där tycker vi man har brustit, detta oavsett vad som står i avtalet. Vi kommer få anledning att återkomma i denna fråga.