Kategorier
Okategoriserade

Fortsatt oenighet kring fridagsplan påverkar turlisteförhandlingar

Seko har drivit en tvistefråga där vi ville få erkännande att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet när fridagsplaner för Lidköping och Mariestad inte blev klara förrän 11 december 2018. Vår hållning är att ett fridagsschema är fastställt först när den enskilda medarbetaren kan veta vilka som är dennes lediga dagar och helger för det kommande året. Något arbetsgivaren avvisar. Frågan har behandlats lokalt och centralt utan att vi kunnat komma överens.

Seko har varit villiga att öppna upp diskussionen lokalt igen men företaget har tyvärr hittills inte velat, eller kunnat, diskutera själva kärnfrågan med oss. Vi tycker vår tolkning borde vara okontroversiell och att den inte är det väcker en del frågor om hur företaget ser på våra scheman och ledigheter egentligen? Att veta när vi är lediga är viktigt för oss!

Under tiden vi inte är överens om vad vi ser som en väldigt central del i tolkningen av vårt kollektivavtal har vi förklarat att vi inte ser att det är aktuellt att träffa nya överenskommelser som gör avsteg från avtalet. I och med torsdagens turlisteförhandling aktualiserades detta. Eftersom vi fortsatt inte kommer överens har alltså sommarens turer för Kinnekulletrafiken fått ritas om enligt avtalet, med de konsekvenser det får för planering och personaltillgång.

Turerna för övriga åkstationer påverkas inte och vi godkände i övrigt arbetsgivarens förslag utan invändningar.