Kategorier
Turlistor och nycklar

”Bra planering” och Rapid

Det har länge pratats om SJ:s nya planeringsverktyg Rapid/IVU som ska ersätta dagens föråldrade system (RPS m.m.) men starten har som bekant skjutits upp flertalet gånger. Nu börjar det dock närma sig mer skarpt läge och tanken är att det ska sättas i drift under april 2019, enligt de senaste beskeden.

Vi kommer från Seko ha representanter i en arbetsgrupp inför starten. Med vårt deltagande förväntar vi oss att vi ges möjlighet att påverka hur systemet kommer tillämpas och att man är beredd att ta till sig av på de synpunkter vi kommer att ha.

Mycket är i skrivande stund ännu oklart och informationen från arbetsgivaren bristfällig men vi tar som självklart att man utgår från det kollektivavtal vi har idag. Vi tycker också att man bör ta tillvara på det det som idag uppskattas av våra medlemmar vad gäller turer och scheman.

Vi har från styrelsen även varit på studiebesök hos Sekoklubben på Stockholmståg där man i flera år använt samma system som SJ nu har köpt in. De har där inte förändrat någonting vad gäller gruppsökningar och fasta listor. Intrycket av själva systemet i sig är ganska positivt. Hanterar man det på ett bra sätt så bör det finnas  möjlighet att både bevara det som är bra idag och förbättra det som är mindre bra.

Under hösten kommer vi anordna medlemsmöten på samtliga åkstationer där utrymme ges för att ställa frågor och diskutera. Uppsamlingsmöte sker i Göteborg 30/11 vilket vi kommer samköra med vårt budgetmöte och avslutande middag/AW. Vi informerar också naturligtvis löpande i våra kanaler.

1 svar på ””Bra planering” och Rapid”

[…] I det senaste numret av STHLM LOK går vi in på djupet i frågan om framtidens planering. Här kommer en kortversion om det som summerar det viktigaste men framförallt var vi står i frågan. Sista augusti gick Seko Västtåg ut med ett uttalande i frågan, det hittar du här: http://www.sekovasttag.se/2018/08/31/bra-planering-och-rapid/ […]