Kategorier
Okategoriserade

Höstmöte Seko Västtåg

Klubbstyrelsen inbjuder alla medlemmar i Seko Västtåg till höstmöte för att besluta om kommande års klubbavgift, aktivitetsplan och budget. Mötet hålls den 25/11 kl. 16:00-18:00.

Det finns möjlighet att delta både fysiskt och på distans via Teams. Fysiska möten kommer anordnas på följande platser:

Falköping: Hotell Falköping, Medborgarplatsen 1, Falköping. 

Göteborg: Centralstationen Konferens, Göteborg. Ingång vid First Hotel G.

Nässjö: Möteslokalen 

I samband med de fysiska mötena inbjuder klubben också till middag och umgänge efteråt.

Möteshandlingar skickas senast en vecka innan mötet till anmälda.

För att ett ärende ska tas upp på dagordningen ska det anmälas senast den 14/11 till sekovasttag@sj.se.

Mer information om hur du anmäler dig finns i mejlen.


Följande ärenden kommer behandlas: Medlemsavgift till klubben

Aktivitetsplan och budget för kommande verksamhetsår

Kategorier
Okategoriserade

T24 – vad händer med våra scheman?

Den som hängt med ett tag har koll på att det börjar dra ihop sig för schemasökning för 2024. Inför det ska alla turer och scheman förhandlas, och just nu sitter våra turlisteombud och kollar igenom dessa för att vi alla ska få så bra scheman som möjligt.

Först ut att förhandlas är turlistorna den 31a oktober. I samband med detta vill vi bjuda alla medlemmar till ett digitalt medlemsmöte för att informera och fånga upp era frågor.

Mötet är 31a okt kl 16.30 och kommer att hållas via Teams. Länk kommer på mejlen.

Ytterligare ett medlemsmöte kommer att hållas när scheman är förhandlade, även det mötet hålls digitalt och mer information kommer.

Kategorier
Okategoriserade

Missa inte att söka bidrag!

Har du koll på att det finns stiftelser för järnvägsanställda i Sverige? Och att du kan söka bidrag ur dessa för ex.v. studier, egen eller anhörigs sjukdom eller försörjningsplikt?

Ansökan har öppnat och sista ansökningsdag är den 20e november 2023. Du hittar ansökningsblanketten här:

https://sjbv.se/blogg/

Kategorier
Okategoriserade

Skydda skyddsombuden

Den här veckan, 23-29 oktober, är det Europeiska arbetsmiljöveckan. Som en del av det sätter Seko fokus på skyddsombuden. Våra skyddsombud är oumbärliga för att vi alla ska ha en bra arbetsmiljö och säkra arbetsplatser. Utan skyddsombuden – ingen trygghet på jobbet. 


I september gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att lämna förslag på åtgärder för att bland annat oorganiserade ska kunna vara skyddsombud. För Seko är det uppenbart att det inte handlar om att värna arbetsmiljön, utan är ett sätt att flytta makt till arbetsgivarna. Vad händer om ett skyddsombud inte har stöd av vare sig sin fackförening eller skydd av den fackliga förtroendemannalagen? Vilka åtgärder vågar ett sånt skyddsombud kräva?


Seko opinionsarbetar just nu mot regeringens uppdrag till Arbetsmiljöverket, till försvar för våra skyddsombud. Läs mer här: 

Vill regeringen tysta skyddsombuden? – Sekos förbund

Som en del av europeiska arbetsmiljöveckan bjuder vi in till att fira skyddsombudens dag den 25/10!

Är du i Göteborg den 25e så bjuder vi på frukost ihop med Seko SJ från kl 07 i Vrångö. Under veckan finns vi också ute på våra åkstationer tillsammans med våra chefer finnas för att svara på frågor och prata skydds och arbetsmiljöfrågor. Kanske kan det finnas lite god fika också!

Varmt välkomna!

Under veckan hittar ni våra skyddsombud här:

Borås

Olof Svensson 25/10

Stefan Hägg 26/10

Uddevalla

Mattias Korpi 23/10

Lidköping

Glenn Alsterberg 23/10

Lise-Lotte Åkesson 25/10

Nässjö

Markus Karlman 23/10

Carin Arphult 25/10

Falköping

Christina Laage 23/10 & 27/10

Göteborg

Tim Öberg 24/10

Christina Laage 25/10

Anders Hällås 26/10

Kategorier
Okategoriserade

De sista utbildningarna för 2023

Missa inte att gå en facklig utbildning innan året är slut! Sekos medlemsutbildningar vänder sig till redan befintliga medlemmar som vill lära sig mer om facket och arbetslivet.

Innehållet i utbildningen kan variera då den i mångt och mycket anpassas efter deltagarnas behov och önskemål. Ta kontakt med ditt fackliga ombud eller studieansvarige för att få veta mer. Medlemsutbildningen utförs i huvudsak på dagtid. 

Enligt studieledighetslagen har du rätt att ta ledigt från jobbet. Det är viktigt att du ansöker om ledighet så fort som möjligt och minst två veckor före kursstart. 

Din förlorade lön ersätter Seko med ett stipendium på 125 kronor/timme (Gäller 2023). Beloppet är skattefritt.

Nedan följer de utbildningar som vi som klubb eller Seko erbjuder under resten av 2023:


Introduktion och kollektivavtalsutbildning är klubbens egna utbildning. Vi går igenom den fackliga historien, samt vårt centrala och lokala kollektivavtal. Utbildningen är under en dag och hålls i Falköping 11 december.

Handledare Alexander Weinfors
Kontakta Christina Laage för mer info och anmälan

Medlem i facket 55+   

11–13 december i Mölndal (sista anmälan 27 okt)

Utbildningen omfattar 3 heldagar och är tvärfacklig. 

Vad har jag för rättigheter som äldre arbetstagare – Hur stor blir min pension -V ad ska jag göra efter min pension? 

Innehåll: • Försäkringar före och efter pensionen • Lär dig beräkna din pension • När ska du ta pension? 61–67 år? • Livet som pensionär

Medlemsutbildning

4–6 december i Göteborg (sista anmälan 20 okt)

4–6 december i Borås (sista anmälan 27 okt)

Vad har man för nytta av facket och varför ska just Du vara med? Utbildningen omfattar tre heldagar. På ett enkelt sätt får du information om hur och varför fackföreningar bildades och varför facket behövs idag. Utbildningen är tvärfacklig. 

Innehåll: • Hur och varför fackföreningarna bildades • Hur man påverkar sin fackförening • LO och vår egen organisation • Vart går fackavgiften? • Vilket försäkringsskydd har man? • Varför behövs facket i dag? • Det fackliga löftet

Påverka din framtid 25+ 

4 december i Skövde (sista anmälan 20 okt) 

Under denna utbildningsdag kommer vi gå igenom hur du undviker fallgropar i pensionsdjungeln och i familjejuridiken. Innehåll: Har du koll på pensionen? Vad händer om du eller din partner skulle gå bort? Eller om ni skulle flytta isär?

Anmäl dig alltid till din studieansvarig Christina Laage, christina.laage@sj.se

VÄLKOMMEN!

Kategorier
Okategoriserade

Författarsamtal med Nino Mick

Region Seko Väst bjuder på tisdag 26 september in till ett författarsamtal med vår kollega poeten, lokföraren och Seko-medlemmen Nino Mick. Nino romandebuterar med boken ”Vulcan”, en bok som utspelar sig på tändsticksfabriken Vulcan i Tidaholm under tiden för storstrejken i början av 1900-talet. Romanen undersöker gemenskap och kollektiv kamp, kärlek och utsatthet, arbete och livshunger.

Var? Haket, Masthugget 5

När? 26 september kl. 18:30

Närmaste hållplats är Masthuggstorget.

Kategorier
Okategoriserade

Gå kollektivavtalsutbildning

Är du ny och nyfiken på lära dig mer om ditt lokala kollektivavtal? Eller har du jobbat här ett tag, men vill fräscha upp dina kunskaper?

Den 5/10 håller vi en kollektivavtalsutbildning i Herrljunga. Skulle du ha arbetat den dagen söker du ledigt med studieledighetslagen genom att lämna in en ledighetsansökan till din CS, och får istället ersättning i form av ett stipendium.

Du behöver inte vara medlem för att gå utbildningen. Anmäl dig genom att mejla:

christina.laage@sj.se

Nästa tillfälle därefter är den 11/12 i Falköping.

Kategorier
Löner

Lönerevision klar

Lönerevisionen på SJ Götalandståg är nu avslutad. Den omfattar 4,1% för Sekos medlemmar från 1 maj 2023. Den nya lönen inklusive retroaktivitet från 1 maj kommer betalas ut på septemberlönen. Avtalet är påskrivet den 4 juli 2023.

Vi har haft stundvis tuffa förhandlingar men Seko har till slut kunnat säkra att varje yrkesgrupp får ta del av hela den lönepott som gruppen genererar. Vi har utöver det prioriterat slutlönestegen och att hellre höja grundlöner än tillägg vilket ger som resultat att ungefär 90% av våra medlemmar får ut i alla fall några kronor mer än det centrala avtalets 4,1%. Även utbildningslönerna höjs med mer än 4,1% genom en särskild överenskommelse som inte belastar övrigt löneutrymme.

Vad gäller fasta tillägg har flera legat stilla under lång tid vilket många medlemmar haft synpunkter på. Dessa tillägg har i många fall varit ensidigt satta av SJ Götalandståg och inte tagits upp i lönerevisionen. Seko har arbetat både under och mellan de senaste lönerevisionerna för en förändring av detta. Nu har vi gjort ett genombrott i frågan och kunnat höja flertalet. De tillägg som inte höjs har tillsammans med personliga avräkningsbara tillägg lagts in i potten och fördelats på fasta lönesteg.

Restidsersättning och OB-ersättning höjs enligt det centrala spårtrafikavtalet.

Vad gäller Sekos övriga yrkanden om förändringar av det lokala kollektivavtalet kommer de förhandlingarna inledas under hösten.

Bifogat följer nya lönesteg och de fasta och rörliga tillägg som höjs från och med 2023-05-01. För medlemmar med individuell lön kommer besked om ny lön ges av närmaste chef.

Tågvärd

23 375 kronorUnder utbildningstid
28 355 kronorFrån första egna turen
31 002 kronorEfter 12 månader i steg 2 alternativt ett år i yrket med utbildning. Utgör slutlön för tågvärd utan avgångssignalerarutbildning.
33 506 kronorEfter 24 månader i steg 3 alternativt tre år i yrket efter avslutad utbildning. Utgör slutlön för tågvärd med avgångssignalerarutbildning.

Lokförare

23 458 kronorUnder utbildningstid
33 193 kronorFrån första tur efter avslutad utbildning
35 499 kronorEfter 12 månader i steg 2 eller ett år i yrket efter avslutad utbildning.
41 886 kronorEfter 24 månader i steg 3 eller tre år i yrket efter avslutad utbildning.
Avgift för lokförarbevis ingår i grundlönen.

Fasta tillägg:

Instruktör                                  5394 kronor

Koordinerande instruktör 6379 kronor

Körlärare                                   1809 kronor

TRÅD                                          2597 kronor

Driftstöd                                    4164 kronor

Restidsersättning

Låg                    76,61 kr per timme

Hög                   114,85 kr per timme

OB-ersättning                 

Enkel                                           22,39 kr per timme

Kvalificerad                               50,00 kr per timme

Storhelg                                      112,34 kr per timme

Ny timlön (GFL) kommer meddelas senare.

Kategorier
Avtal och regler Löner

Information om lokala löne- och avtalsförhandlingar

Seko har nu inlett den lokala lönerevisionen på SJ Götalandståg.

Lönerevisionen omfattar i år 4,1% som genererar till en lönepott som ska fördelas på Sekos medlemmar.

Enligt tidsplanen från SJ Götalandståg ska förhandlingarna vara avslutade i början av juli men den nya lönen betalas ut först 25 september. Tidpunkten för när den nya lönen ska betalas är inte något vi har kommit överens om.

För medlemmar med individuella löner ska lönesamtal ske med närmaste chef.

För medlemmar med tarifflön har vi ännu inte fått något förslag att ta ställning till. Vi förutsätter att varje yrkesgrupp ska behandlas för sig när potten fördelas. Det finns också olösta frågor kring tillägg som vi ser behöver lösas.

I samband med att förhandlingarna inleddes överlämnade vi också Sekos yrkanden gällande lokala villkor:

 • Översyn av körlärar- och instruktörsuppdrag gällande hur stor del av arbetstiden och vilka arbetsuppgifter tillägget omfattar
 • Införande av fast tillägg för handledaruppdrag som tågvärd
 • Minska antal deltidstjänster
 • Tjänstgöringstur understigande fem timmar ska tillgodoräknas med fem timmar
 • Ökad återhämtning kring fridagsperioder
 • Ledighet med lön för läkarbesök införs
 • Reglering av gångtid i samband med tjänstgöring görs


Vi ser utöver det att resultatet av de centrala avtalsförhandlingarna resulterat i ny avtalstext som får direkt påverkan på oss och att en översyn av det lokala avtalet bör göras som konsekvens av det. Med tanke på uppgörelsen gällande att införa en arbetstidsförkortning med fler lediga dagar under avtalsperioden vill vi också redan nu börja titta på hur det kan genomföras hos oss.

Förhandlingstillfällen är inbokade fram till början av juli.

Kategorier
Okategoriserade

Brev till förbundsstyrelsen

Till förbundsstyrelsen

Vi i Klubb Seko Västtåg anser att det var olämpligt att byta ut våra förhandlingsansvariga i slutskedet utan att vara transparenta med oss medlemmar och förtroendevalda, själva hjärtat i förbundet och dess existens, om hur och på vilka grunder det görs. 

En fackförening bygger på dess medlemmar. Hela vår organisation bygger på förtroende. Utan medlemmar och utan förtroende finns inte de fackliga organisationerna. Det betyder också att vi kan ställa högre krav på transparens och tilltro till medlemmarnas förmåga att hantera beslut, än en vanlig arbetsgivare-arbetstagare-organisation. 

Den enda offentliga kommentaren hittills angående avtalsrörelsens slutskede är att förbundet inte kommenterar personärenden. Det vi kräver är inte att få svar på personfrågor.

Vårt krav är full transparens för våra medlemmar och förtroendevalda. Vi vill veta!

 • På vilket sätt agerade våra förhandlingsansvariga så förbundet tappade förtroendet för dem i slutskedet av våra centrala förhandlingar?
 • Vem fattade beslutet att frånta våra förhandlingsansvariga sina arbeten?
 • Vilka grunder togs det beslutet på?
 • Hur togs beslutet att teckna ett centralt avtal den 15/5?
 • Hur ställde sig avtalsdelegationen i det beslutet?

Vi i klubbstyrelsen anser att både våra medlemmar och förtroendevalda har rätt att få svar på detta.

Vi vill ha svar inom 14 dagar.

Bästa,

Seko Klubb Västtåg