Kategorier
Turlistor och nycklar

Uppdatering Rapid

Vi har under hösten haft flertalet möten i referensgruppen med representanter från Seko, ST och SJ Götalandståg för att diskutera hur Rapid/IVU ska användas i vår verksamhet.

Samtalen har generellt varit konstruktiva.

Diskussionen har hittills framförallt handlat om hantering av fridagar, både ordinarie och ”extra”. Precis som arbetsgivaren själva har gått ut med så kommer ett fast fridagsschema på helårsbasis vara grunden även i fortsättningen och eventuell(a) övrig(a) modell(er) bygger i så fall på frivillighet. Detta kommer sannolikt inte vara exakt samma modeller eller ”grupper” som SJ AB arbetat fram. Det är viktigt att komma ihåg att vi har annan trafik med andra förutsättningar, vi har ett annat avtal och vår arbetsgivare är SJ Götalandståg, inte SJ AB. Vi har en självständig process samtidigt som det är ofrånkomligt att vissa saker kommer likna varandra då det underliggande systemet ändå är samma.

Fridagsscheman i all ära, men intrycket är att de stora frågorna fortfarande ligger framför oss. Det handlar bland annat om:

Planeringshorisonten – hur ser man sitt schema, när ser man sitt schema och hur långt framöver ser man sitt schema? Hur ”fast” kommer detta schema att vara, och vilka möjligheter finns för den enskilde att påverka sitt schema? Vad ska man kunna påverka? Övriga frågor gäller t.ex. hantering av eventuella ”specialgrupper” och hur man ska hantera de olika förutsättningarna på små respektive stora åkstationer.

Vilka parametrar ska användas i systemet för att skapa turer och scheman som ger god arbetsmiljö och förmåga till återhämtning både under och mellan arbetspassen?

Hur ska den fackliga organisationen ha inflytande och insyn i schemaläggning och turkonstruktion?

 

Arbetet fortgår under våren. Vi tar mycket gärna emot era tankar och synpunkter som vi självklart sedan tar med oss till våra möten med arbetsgivaren. Vi har även fått mycket med oss från våra medlemsmöten under hösten där vi förhoppningsvis även har kunnat förklara lite mer ingående om förutsättningarna på ett sätt som är svårt att göra i text. En återkommande fråga gäller varför det inte kommer mer information vare sig från oss eller från arbetsgivaren och anledningen till det är helt enkelt att många frågor fortfarande är öppna. Ta tillvara på detta som en möjlighet att påverka processen och ”framtidens schema”. Maila sekovasttag@gmail.com eller prata med Sekos representanter i referensgruppen, Alex Weinfors, Samir Namer eller HSO Ingemar Nordén.