Kategorier
Avtalsrörelse

Avtalsdelegationen informerar: Avtalsnytt #6

Efter ett långt uppehåll med fullt fokus på Coronapandemin har avtalsförhandlingarna nu startat igen.

Med mindre än två månader kvar till dess att avtalet löper ut har Arriva Sverige valt att hyvla drygt 240 anställda, tågvärdar och lokförare. Bolaget har gett våra medlemmar på Pågatåg ett ultimatum – gå ner i arbetstid och acceptera sämre villkor eller bli av med jobbet. På avtalskonferensen i januari valde Spårtrafikbranschen att prioritera kampen mot hyvling och Sekos förhandlingsdelegation står självklart enade bakom detta krav. Om vi accepterar arbetsgivarnas skamlösa fasoner på Pågatåg, vilka står då på tur? Vems jobb hamnar under galgen nästa gång? Hyvling är ett hot mot alla medlemmar i hela branschen!


Trygghet är ett centralt tema för oss i denna avtalsrörelse. Vi behöver säkra upp lokala avtalsvillkor, inte minst vid upphandling. Genom att trygga våra villkor kan vi skapa bättre förutsättningar för upphandlingarna. Vi vill skapa en schysstare konkurrens genom att begränsa möjligheterna för en osund press på våra villkor. Sekos medlemmar ska inte betala för oseriösa arbetsgivares underbud.

Samtidigt behöver vi öka möjligheterna till återhämtning inte minst samband med lediga helger och fortsätta arbetet mot hot och våld. Alla ska kunna känna sig trygga och säkra på jobbet.

En annan sak som är bra att känna till är att arbetsgivarnas organisation Svenskt Näringsliv har varit ute och krävt noll kronor i löneökning. Det är vad arbetsgivarna tycker att vi förtjänar efter att hållit igång landet under pandemin. Vi saknar ord…

Frågorna vi har framför oss är lika stora som de är viktiga. I vissa av dem står branschens framtid på spel. Vi är redo att ta fajten, tillsammans med dig och alla andra medlemmar i Seko. Din hjälp att rekrytera fler medlemmar och hålla igång snacket ute på arbetsplatserna är ovärderligt.

Tillsammans är vi starka!

Hälsningar
/Förhandlingsdelegationen för Seko Spårtrafik