Kategorier
Okategoriserade Turlistor och nycklar

Schema 2023

Torsdag 13/10 höll Seko Västtåg ett digitalt informationsmöte med anledning av att SJ Götalandståg aviserat en återgång till turer och grupper under 2023. Nedan finns en sammanställning av den information som delgavs på mötet. 

Seko ser positivt på det nya beslutet gällande återgången till fasta scheman (gruppnycklar). Detta är något som vi trott skulle ske men inte så här fort. Förändringen beror till stor del på SJ AB:s stora personalproblem, som varit mycket värre än här hos oss på SJ Götalandståg, vilket lett till att frågan varit uppe på SJ AB styrelsenivå.  

Vägen framåt tills de nya gruppnycklarna börjar gälla ser ut enligt nedan: 

10 november: förslag på turlistor 

17 november: förslag på gruppnycklar 

22 november: förhandling gällande turlistor 

1 december: förhandling av gruppnycklar 

6 december: startar gruppsökning 

20 december: inplacering på gruppnycklar 

1 februari: nya gruppnycklar börjar gälla. 

Datumen är inte huggna i sten men Sekos och SJ Götalandstågs ambition är att det kommer gå enligt denna tidsplan. Blir det förändringar kommer information om detta. 

Under processen är vår strävan att skicka ut turliste- och nyckelförslag så alla har möjlighet att titta och komma med förslag på förändring. Har ni redan nu förslag på turer eller nycklar så kontakta ert berörda turlisteombud (se länk nedan).  

De nycklar som vi kommer kunna söka bygger på en typvecka så när det sker banarbete eller är storhelger kommer det förekomma förändringar på schemat. 

En annan het fråga som kom till vår kännedom i samband med veckobrevet den 21 oktober är att SJ Götalandståg på ”prov” ska möjliggöra för tågvärdar att jobba 100% i en riktad sen/nattgrupp under 2023.

Seko ser positivt på att man äntligen börjar jobba med heltidsproblematiken då detta är något som Seko haft som prioriterad fråga så länge klubben funnits. Dock ser vi allvarligt på att vi inte fått någon information om detta ”prov”. Vad vi känner till har inte heller skyddet varit informerat vilket vi anser att de borde varit. Seko kommer begära en överläggning gällande frågan – INTE för att motverka den men för att få information om hur SJ Götalandståg har tänkt hantera det hela och få en möjlighet att lägga fram invändningar.

Vi kommer informera mer efter vår överläggning med SJ Götalandståg.