Kategorier
Avtal och regler Semester

Förtydligande om semesteråret

På förekommen anledning så gör vi här ytterligare ett förtydligande om semesteråret.
Från fackligt håll kan vi aldrig ta lätt på när en arbetsgivare vill göra förändringar i vårt kollektivavtal. Det kräver alltid stor försiktighet eftersom det kan få konsekvenser på sikt.
De förändringar arbetsgivaren vill komma åt går att göra utan att ändra i vårt kollektivavtal. Orsaken att arbetsgivaren vill göra förändringen är i första hand på grund av att de har svårt att hantera såld semester som skall placeras ut under höstperioden.
Som vi har skrivit tidigare har vi föreslagit både att man tidigarelägger sökningen, alternativt gör två sökningar för att lättare kunna placera semester i jan-mars. Oavsett hantering så finns det inget som hindrar att arbetsgivaren godkänner semester förlagd till perioden jan-mars idag. Arbetsgivaren har alltså också full möjlighet att hantera detta i ett semesterval. Det finns dessutom ingen garanti att man lättare, eller snabbare, skulle få en godkänd semesteransökan om vi hade kunnat skjuta på semesteråret.
Arbetsgivaren har inte varit öppen för någon annan lösning, och har inte velat diskutera något annat alternativ än den de själva har föreslagit.
Enligt semesterlagen har man semesteråret 1 april- 31 mars, och samma period året innan är intjänandeåret. I Branschavtalet har vi en variant där semesterår och intjänandeår sammanfaller. I alla andra branscher klarar man alltså av att förhålla sig till antingen den ena eller den andra varianten. Förhandlingsrätten om semesterår/intjänandeår ligger hos centralorganisationen.

Så vad är det då man kan tänkas behöva bevaka från fackligt håll? Jo, t.ex. rätten att förlägga sin huvudsakliga semester i juni-augusti. Arbetsgivaren har redan tidigare lyft att de önskar förlänga sökperioden till maj-september, med motiveringen att fler vill ha semester utanför sommarperioden.Vi kan inte ställa oss till en lösning som har syfte att lägga semesterperioder under vinterhalvåret. Att några har möjlighet att sälja semester kan inte vara skäl till att riskera att i längdenförhandla bort den rättigheten för samtliga.

Vill man som enskild individ däremot förlägga sin semester till vinterhalvåret så har arbetsgivaren all möjlighet att möta det önskemålet redan idag. Observera alltså att det inte är något vi från fackligt håll motsätter oss. Vi anser alltså enbart att det går att hantera utan att göra ändringar i kollektivavtalet.