Kategorier
Arbetsmiljö Avtal och regler

Seko Västtåg säger nej till avsteg från arbetstidsreglerna

SJ Götalandståg har med anledning av det ansträngda personalläget till följd av situationen med Coronaviruset föreslagit att det tillfälligt ska göras generella avsteg från flera av arbetstidsreglerna i kollektivavtalet.

Seko Västtåg säger bestämt nej till detta. Att säga att arbetstidsregler i avtalet inte gäller under en period som vi idag inte vet hur länge den kommer vara är inte aktuellt för oss.

Vi ser dessutom att det redan finns bestämmelser om övertid i både kollektivavtalet och arbetstidslagen just för att oförutsedda händelser ska kunna hanteras i verksamheten. För detta finns också regler vad gäller övertidsersättning, maximalt övertidsuttag eller möjlighet för skyddsombuden och facket att kontrollera och lyfta frågor till t.ex. arbetsmiljöverket.

Kallar arbetsgivaren till förhandling och presenterar ett konkret förhandlingsunderlag, vilket man inte gjort, kommer vi naturligtvis ställa upp till förhandling och ta ställning till det som presenteras då.

Vi har givetvis full respekt för att detta är en ovanlig och besvärlig situation men vårt uppdrag även i ovanliga och besvärliga situationer är att se till vad som är det bästa för våra medlemmar.

Tyvärr får vi konstatera att Seko är det enda fackförbundet på SJ Götalandståg som gör detta ställningstagande.