Kategorier
Avtal och regler Turlistor och nycklar

Glöm inte – 1 juni sista dag att söka ledigt med FP-dagar

Enligt avtalet om hantering av FP-dagar (se nedan) ska man ha lämnat in ledighetsansökan på Xpider senast 1 juni för att ha möjlighet att påverka placeringen av dessa under hösten. Lämnar man inte in önskemål kommer FP-dagarna läggas ut av planeringen, i första hand där de har legat på nycklarna under våren.

För personal som arbetar intermittent/koncentrerad deltid (dvs med %-dagar, t.ex. vid föräldraledighet eller motsvarande) kommer dagarna läggas ut av planeringen.

Överenskommelsen för 2019

Seko har varit drivande i att hitta en ny lösning som så långt som möjligt kan tillgodose våra medlemmars intresse att kunna påverka sin ledighet och samtidigt säkerställa att FP-dagarna läggs ut under året. Att inte ha någon överenskommelse alls hade inneburit att vi varit tvungna att kräva att arbetsgivaren fastställer ett komplett fridagsschema 1 december, enligt avtal. Detta tror vi inte hade gynnat någon part.

Uppgörelsen innebär att överskjutande FP-dagar läggs ut på nycklarna enligt förslagen, alltså i grunden enligt samma modell som för T18. Detta kommer att gälla samtlig personal, dvs även ombord Göteborg.

Det nya i hanteringen är att detta endast tillämpas fram till brytpunkten för sommarperioden, 10/6. Detta frigör mellan 1-5 dagar (beroende på anställningstid) som kan användas till ströledigheter.

Saldoavstämning görs i juni. FP-dagarna kan givetvis användas även för att söka ledighet under hösten, men dessa ansökningar måste göras innan 1 juni.

I de fall dagar finns kvar på saldot när avstämningen görs så kommer dessa läggas ut på nyckeln även under hösten. Är FP-dagarna förbrukade kommer dagen att bli en arbetsdag.

FP-veckan är säkerställd och kommer läggas ut för all personal. Det ska också framgå i publicerad semesterplan vilken typ av ledighet som är utlagd.