Kategorier
Avtal och regler Turlistor och nycklar

Tur- och nyckelförhandlingar T20

Turer och nycklar för T20 är färdigförhandlade och gruppsökningen är igång. Inplacering på grupper kommer ske 27-28/11. Seko kommer att vara representerade vid inplaceringen. Nycklarna gäller tills vidare, observera dock att fridagsplaner enligt vårt kollektivavtal fastställs för hela året och ligger alltså fast så länge vi inte kommer överens om något annat. Vi har tidigare haft en tvistefråga om tolkningen av fastställande av fridagsplan (mer information om detta här). Denna är nu löst och vi är eniga med arbetsgivaren att fastställandet ska göras på individnivå. Vi välkomnar naturligtvis detta klargörande!

Nycklar och turer tas fram i en process där våra turlisteombud kommer med förslag på förändringar på arbetsgivarens utkast/förslag. Vi i förhandlingsdelegationen vill även i år rikta ett särskilt tack till våra turlisteombud för ett stort engagemang och många bra synpunkter som har bidragit till bättre turer och nycklar för våra medlemmar.

I samband med turlisteförhandlingarna hade vi också förhandlingar angående de avtal som ska gälla under tidtabellsåret.

Arbetstidsavtal Kinnekulle

Seko har tecknat ett nytt arbetstidsavtal för Kinnekulletrafiken som under T20 kommer ersätta den bilaga med avvikande arbetstidsregler vi tidigare haft som tillägg till vårt lokala avtal. Detta görs för att anpassa detta tilläggsavtal bättre till hur det tillämpats i verkligheten och ge tydligare regler att förhålla sig till för både planering och personal. Vi är nöjda med att i samband med detta fått in en begränsning för nattarbete som tidigare saknades för Kinnekulletåget samt att medlemmarna även får mer tillgodoräknad arbetstid på sina turer.

Parameterdokument

En grundlig genomgång av parameterdokumentet har gjorts inför T20. Redovisningstiderna har sänkts på samtliga åkstationer för att anpassa dem till de nya redovisningsrutinerna. Gångtider som tidigare varit olika för förare och ombordare på vissa platser har nu blivit samma och den tidigare ”förargångtiden” finns nu som gångtid till uppställning. För gångtid till uppställning i Uddevalla fick vi gehör för att behålla de 7 minuter vi haft tidigare. Synpunkter från turlisteombud om att taxitiden Vg-G har varit alltför snävt beräknad togs tillvara och det infördes i parameterdokumentet att den ska vara 75 minuter. På Sekos initiativ fick vi inskrivet mer tid för klargöring av X11-14 när de står kopplade till post.

Det finns numera också gångtider m.m. för Kinnekulle i parameterdokumentet. Efter diskussion valde vi att låta tiderna förbli så att de totala för/efterarbetstiderna ligger i linje med de man arbetat efter tidigare men uppdelningen på olika arbetsmoment skiljer sig något. Vi ser eventuellt att tiderna kan behöva justeras framöver.

Fridagsavtal

Vi har också tecknat ett fridagsavtal som är i stort likalydande med det vi haft under T19. Hanteringen av fridagar är en kompromiss mellan arbetsgivarens behov av att undvika manuell hantering av samtliga extra fridagar och våra medlemmars önskan att kunna använda dagarna till att söka ströledighet med. Kom ihåg att om ni vill behålla dagarna på nyckeln på hösten så bör ni inte söka mer ströledigheter med FP-dagar än ni har täckning för. Observera också att även om sista dagen för sökning är 31/5 så finns det inget som hindrar att man söker ledighet som infaller under höstperioden (utom jul). Nattgrupp och 8/6-grupper omfattas av särskild hantering av fridagarna som skiljer sig från detta. Där ligger både fridagar och 0-dagar generellt utlagda under hela året.

Råskubb

Råskubben omfattar i år endast förare Göteborg. I övrigt liknar avtalet i allt väsentligt föregående år. Vi tyckte det nya upplägget med ”brutna” 8/6-perioder som varit under 2019 var mindre bra och föreslog istället att man delar råskubben i två grupper, med start för 8 dagars arbetsperiod på tisdag respektive onsdag vilket gjordes. OBS. Råskubben konsumerar 17 fridagar per 8-veckorsperiod (16 vanliga, samt 1 ”extra”) vilket inte framgår klart av sökmaterialet. Det ligger alltså inte fler ”extra” fridagar på nyckeln än vad det gjort under 2019.